تلاش های روسیه برای نتیجه بخش بودن مذاكرات 1+5 مسكو، موافقت كاترین اشتون با گفت و گو حول محورهای پیشنهادی ایران و مخالفت قاطع روسیه با تحریم های نفتی یكجابه غرب علیه كشورمان باعث شده است كه سیاست خارجی ایران در مسكو در موضع برتر قرار داشته باشد. كشورهای غربی به دلیل ضعف در مواجه با سیاست خارجی فعال ایران به جنگ روانی با استفاده از بازی رسانه ای روی آورده اند.
دور جدید مذاكرات ایران و گروه 1+5 (آمریكا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین به علاوه آلمان) در روزهای 29 و 30 خرداد در مسكو برگزار خواهد شد. دور پیشین این گفتوگوها نیز در روزهای سوم و چهارم خردادماه جاری در بغداد برگزار شد.
'سعید جلیلی' دبیر شورای عالی امنیت ملی و مذاكره كننده ارشد ایران با گروه 1+5 پس از دیدار بغداد نتایج آن را مثبت و سازنده ارزیابی كرد و 'كاترین اشتون' سرپرست مذاكرهكنندگان 1+5 بعد از این مذاكرات تصریح كرد كه 'مشخص شد هر دو طرف مایل به پیشرفت مذاكرات هستیم.'
هم اكنون و در آستانه مذاكرات مسكو، تحولاتی كه از همواری مسیر این مذاكرات میان ایران و 1+5 خبر می دهد، خشم رسانه ها و محافل خبری وابسته به غرب را برانگیخته است.
تحولاتی همچون: 'ابراز خوشبینی ایران و گروه 1+5 نسبت به مذاكرات مسكو'، 'تلاش روسیه برای حل و فصل دیپلماتیك موضوع هسته ای ایران'، 'مخالفت صریح روسیه با تحریم های نفتی جدید آمریكا و اتحادیه اروپا علیه ایران' و 'توافق اشتون و جلیلی با گفت و گو حول محورهای پیشنهادی ایران اعم از هسته ای و غیرهسته ای'.
**تلاش روسیه برای پیروزی مذاكرات مسكو و لغو تحریم های نفتی ایران
--------------------------------------------------------------------------------
درحالیكه رسانه های غربی می كوشند در آستانه مذاكرات ایران و 1+5 در مسكو جوی تیره و منفی را نسبت به این مذاكرات در ذهن مخاطبان خود القا كنند، اظهارات نمایندگان دو طرف حاكی از امیدواری به نتایج مذاكرات مسكو است.
همانطور كه پیشتر در این گزارش اشاره شد، علی اكبر صالحی وزیر خارجه ایران روز 24 خرداد در سخنانی اعلام كرد كه جهتگیری هر دو طرف در مذاكرات ایران و 1+5 تاكنون صحیح بوده است.
علی سعیدلو معاون رییسجمهور ایران نیز در 27 خرداد به پایگاه اطلاع رسانی دولت گفت: به نتیجه مذاكرات مسكو خوشبین هستیم.
در همین حال تحركات اخیر مسكو نشان می دهد كه مقام های روسیه در تلاشند تا مذاكرات راهبردی ایران و 1+5 در این كشور را به نتایج مثبتی بكشانند.
به تازگی سرگی لاوروف درباره تحریمهایی فراتر از تحریمهای سازمان ملل علیه ایران گفت: 'ما مخالف تحریمهای یكجانبه علیه ایران یا هر كشور دیگری هستیم و آن را خلاف مقررات سازمان ملل متحد میدانیم و هر اقدامی را در این زمینه رد میكنیم.' وی در 24 خرداد درحالیكه در ایران به سر می برد تاكید كرد كه معتقد است طرف ایرانی در مذاكرات 1+5 برای یافتن راهحلهایی كه منجر به پیشرفت در زمینه هستهای شود، تلاش میكند.
'سرگی ریاباكوف' معاون وزیر امورخارجه روسیه نیز روز جمعه 26 خرداد به خبرگزاری اینترفكس روسیه گفت: 'روسیه همچنان مخالف تحریمهای یك جانبه علیه ایران است.'
ریاباكوف افزود كه این برای روسیه مهم است كه آمریكا و اتحادیه اروپا از تحریمهای یك جانبه خودداری كند.
به گزارش رادیو فرانسه، ریابكوف در سخنان خود در خصوص مذاكرات مسكو گفته است كه دلایلی در دست دارد كه در این مذاكرات گام هایی به جلو برداشته خواهد شد. چرا كه برای روسیه اهمیت دارد كه روند مذاكرات ادامه یابند.
خبرگزاری ریانووستی روسیه نیز به نقل از ریابكوف گفت: 'ایران و گروه 1+5 از درك های حاصله در بغداد پیروی می كنند و هیچگونه انحرافی از این امررخ نداده است. مسایل مربوط به تدارك دیدار در مركز توجه قرار دارند و ما در تماس با تمام كشورها قرار داریم. هیچگونه دلیلی برای نگرانی وجود ندارد و تداركات بنیادی است'.
گفتنی است 'عبدالله البدری' دبیركل سازمان نفتی اوپك نیز پنجشنبه 25 خرداد 1391 در آغاز اجلاس دو روزه اعضای این سازمان در وین، مخالفت خود را با تحریمهای تازه علیه ایران ازجمله تحریم نفت این كشور اعلام كرد.
همزمان سخنگوی وزارت خارجه فرانسه نیز در سخنانی ضمن اظهار امیدواری نسبت به مذاكرات مسكو تاكید كرد كه شش كشور، متحد، محكم و قاطع تصمیم دارند تا بحران ایران را به شكل دیپلماتیك فیصله دهند.
دفتر كاترین اشتون هم به تازگی با انتشار بیانیهای اعلام كرده است كه طی تماس یك ساعته تلفنی میان كاترین اشتون و سعید جلیلی، دو طرف بر سر محورهای مذاكرات مسكو به توافق دست یافتهاند.
**القای شكست مذاكرات آتی در مسكو ازسوی رسانه های غربی
--------------------------------------------------------------------------
رسانه های غربی به منظور تخریب روند مثبت ایجاد شده در مسیر مذاكرات ایران و گروه 1+5، با انتشار اخبار منفی و بدبینانه درخصوص مذاكرات آتی مسكو، پیشاپیش این مذاكرات را محكوم به شكست القا كردند.
تارنمای بی بی سی 27 خرداد 1391 در خبری با برجسته كردن بخشی از سخنان روز 24 خرداد سعید جلیلی در دیدار با 'سرگی لاوروف' وزیر امور خارجه روسیه و بزرگنمایی انتقاد وی از عملكرد كشورهای 1+5، كوشید جوی پرتنش و اختلاف آمیز را میان ایران و 1+5 به تصویر بكشد. این در حالی است كه 'علیاكبر صالحی' وزیر امور خارجه ایران، به آقای لاوروف در تهران تاكید كرد كه تاكنون جهتگیری هر دو طرف (ایران و گروه 1+5) در این مذاكرات صحیح بوده است. او خاطر نشان كرد: 'البته موضوع پیچیده است و باید با صبر و حوصله و سعه صدر و تحمل با موضوع برخورد كرد.'
بی بی سی در خبری دیگر كوشید مذاكرات آتی مسكو را بی نتیجه و متاثر از تحریم های جدید آمریكا و اتحادیه اروپا علیه ایران القا كند. این رسانه در راستای این هدف نوشت: با نزدیك شدن موعد اجرایی شدن تحریمهای جدید مصوب اتحادیه اروپا و آمریكا علیه ایران، 'مذاكرهكنندگان هستهای تحت فشار بیشتری' هستند.
دوویچه وله نیز در خبری مدعی نگرانی جمهوری اسلامی از 'شكست مذاكرات مسكو' شد و نوشت: به نظر میرسد مقامات جمهوری اسلامی نگران عدم موفقیت مذاكرات گروه 5+1 در مسكو هستند.
این رسانه همزمان در خبری دیگر مدعی شد: به نظر میرسد دو طرف برداشت یكسانی از گفتوگو بر سر 'گامهای مشخص' ندارند.
هفتهنامه اتریشی 'پروفایل' نیز به تازگی و پس از دور اخیر مذاكرات ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی ادعا كرد كه 'محمد البرداعی' مدیركل پیشین این آژانس 'احتمال نتیجهبخش بودن مذاكرات گروه 5+1 و ایران در مسكو را اندك ارزیابی كرد.'
مجله فارین پالیسی هم روز 26 خرداد و در آستانه مذاكرات ایران و 1+5 در مسكو به منظور ایجاد جوی تنش آمیز و بزرگنمایی تهدیدهای آمریكا علیه ایران، از نامه 44 سناتور آمریكایی به باراك اوباما رییس جمهور این كشور خبر داد.
به نوشته فارین پالیسی سناتورهای آمریكایی در نامه خود به اوباما ایران را به استفاده از مذاكرات به عنوان پوششی برای خرید زمان و حركت به سمت سلاح هسته ای متهم كرده اند.
**سخن آخر
--------------
تحولاتی كه در بالا به آن اشاره شد به روشنی نشان از برتری ایران در مذاكرات با گروه 1+5 دارد. این تحولات آشكار می سازد كه جمهوری اسلامی ایران توانسته است با اتخاذ دیپلماسی فعال و هوشمندانه مذاكرات راهبردی با كشورهای عضو 1+5 را ضمن حفظ حقوق حقه خود در مسیری سازنده هدایت كند. به نظر می رسد مذاكرات آتی ایران و 1+5 در مسكو نیز با نتایجی مثبت مبتنی بر ثبات قدم ایران بر حقوق هسته ای خود برگزار شود و آنچه محكوم به شكست خواهد بود اقدامات كارشكنانه غرب و رسانه های وابسته به آن است.
پژوهش**م.الف**91231732